Door op 14 augustus 2013

Welke bibliotheek heeft de toekomst?

De bibliotheek vormt een belangrijk onderdeel van mijn portefeuille in de commissie Samenleving. Over de toekomst daarvan is de afgelopen periode veel gepraat.

In de gemeenteraad, de werkgroep , de commissie Samenleving en een burgerbijeenkomst werd uitgebreid ingegaan over de ambities, wenselijkheden, ( on) -mogelijkheden van de bibliotheek in de toekomst. Er moet bezuinigd worden, de ontwikkelingen op digitaal gebied, o.m. de e-reader en de maatschappelijke ontwikkelingen vragen  om een herbezinning. Kernwoord hierbij is “ innovatie”. Maar in de praktijk is dat niet makkelijk in te vullen, bleek in de verschillende discussies.

De wethouder Jur Botter heeft tot nu toe 3 voorstellen gedaan voor het Programma van Eisen, die iedere keer bijgesteld moesten worden.  In de commissie van juni lag er een nieuw voorstel. Met name de VVD wilde een grotere plek voor innovatie inruimen. Bovendien koerst zij  m.i. aan op een ” schrale”  bibliotheek.

Na een schorsing beloofde de wethouder 3 scenario’s verder uit te werken

  1. Bibliotheek, gericht op fysieke en digitale uitleen,
  2. Maatwerkstuk voor specifieke doelgroepen, aangevuld met digitale ontwikkeling,
  3. Bibliotheek met een ontmoetingscentrum geïntegreerd met andere welzijnsinstellingen. Bijvoorbeeld CASCA

Daarnaast vroeg  hij de partijen het woord innovatie verder toe te lichten. Hij had hierover geen nieuwe ideeën.  We hebben hierover in onze fractie gesproken en kwamen tot de volgende opmerkingen; Innovatie is een breed begrip dat op verschillende manieren ingevuld kan worden, afhankelijk van de ontwikkelingen. Inspelen/ anticiperen op digitale ontwikkelingen. We  kunnen alleen bij benadering voorspellen hoe digitaal de wereld er over 10 jaar zal uitzien.

Gezien het  hoge percentage leden, aantallen bezoekers, de samenstelling van de Heemsteedse bevolking  en de ambitie, die “ de Heerlijkheid”  Heemstede wil uitstralen hebben wij de volgende opmerkingen  aan de wethouder gestuurd:

  • knooppunt van  publieke  informatie;
  • anticiperen op digitale ontwikkelingen;
  • een rol spelen in het kader van kennisoverdracht;
  • studieplekken bieden;
  • kranten en tijdschriften voorziening, het zogenaamde lees-café;
  • plezier in lezen bevorderen waar het kan;
  • ontmoetingsmogelijkheid bieden, evt. in samenwerking met derden;
  • moet een service bibliotheek blijven, met ruime openingstijden;
  • een collectie gedrukte boeken, die die past bij de  Heemsteedse gebruikers. De komende 10 jaar de collectie niet substantieel  verminderen;
  • open en toegankelijk.