Door op 14 augustus 2013

PvdA over de Vomar

Inbreng PvdA in debat Commissie Ruimte inzake de VOMAR

1. technische vragen

  • heeft de Vomar in de afgelopen jaren pogingen ondernomen om woningen naast het huidige pand te kopen, teneinde aldaar uitbreiding te organiseren, met laden/lossen op de blekersvaart?
  • heeft de wethouder een indruk van de extra kosten van een verkeersvariant d bovenop de voorkeursvariant?
  • wat heeft de wethouder gedaan om de twee kemphanen,  Vomar en de bewonersvereniging tot elkaar te brengen? En zo niet, waarom niet?
  • wat vindt de wethouder van de uitkomst van de twee door de bewonersvereniging gehouden enquêtes? En wat vindt de wethouder van het idee om de animo onder bewoners te peilen via het reguliere digitale bewonerspanel?
  • het college vindt het voorliggende voorstel ‘ second best’ ! Wat moet er in zijn ogen gebeuren om het om te buigen naar ‘first’ best?
  • staat de wethouder nog steeds achter het door de PvdA gevraagde juridisch advies, dat aangeeft whatever de uitkomst van een haalbaarheidsonderzoek is, de raad volledige vrijheid heeft de wellicht voorgestelde verklaring van geen bezwaar uiteindelijk niet af te geven?
  • hoe duidt de wethouder de uitkomst van het verkeersonderzoek dat aangeeft dat de effecten wel meevallen omdat het gecalculeerde aantal autobewegingen beduidend onder het maximum van 6000 mvt zit? Maar is zo’n 6000 wel een reëel maximum? Er zal toch heel veel overlast zijn?
  • heeft u de Vomar gevraagd om een lijst van punten die in enige mate tegemoet komen aan de wensen van bewoners ? Zo niet! Waarom niet?

2. zienswijze “nu niet beslissen, eerst een adempauze voor reële alternatieven”

De PvdA ziet in dat de gemeente heeft te doen met een ondernemer met reële grondposities en grootse plannen, en begrijpt het college, dat zij deze plannen pro-actief wil toetsen op haalbaarheid, zowel ruimtelijke, verkeermatig, economisch en qua wooncomfort.

De PvdA heeft echter altijd grote twijfels gehad – en heeft die nog steeds –  bij het voorliggende plan omwille van:

  • overmatige inschatting van aantrekkingskracht van een nieuw brongebied, of minimaal kwestieus  : zie enquete bij winkeliers;
  • robuuste verstedelijking in een binnengebied, deels niet passend in bestemmingsplan (mn. bouwhoogtes), met een supermarkt zonder profiel op de Binnenweg;
  • onevenredig discomfort voor bewoners, in alle omringende straten, en Eikenlaan in het bijzonder;
  • onwenselijke verkeersdruk : natuurlijk < 6000 MVT per etmaal, maar vele malen meer dan nu;
  • oneigenlijke argumentatie om parkeerprobleem in Binnenweg aan te pakken (alleen zaterdagmiddagprobleem);
  • slecht verlopen participatieproces, getuige de ontstane animositeit tussen Van Hoorne, bewonersvereniging en gemeente.

Al met een slagveld van jewelste. Niet voor niets noemt gemeente het voorliggende plan  “second best”.  En zo doen we geen dorpsontwikkeling in Heemstede, zeker niet als je kijkt met welke ambities op burgerparticipatie D66 in het college is gestapt, laat staan hun belofte in het verkiezingsprogramma om geen grote winkelcentra in het centrum toe te laten. Van D66 naar Draaikont66 is geen leuke bijnaam voor een politieke partij…..

Nu deze patstelling voorligt, pleit de PvdA voor een geheel andere werkwijze. Niet meer elkaar bestoken met rapporten, brieven en beschimpingen, maar kiezen voor een adempauze met open en reëel overleg over deze gebiedsontwikkeling tussen Van Hoorne, de bewonersvereniging en de gemeente, zo nodig geholpen door een mediator. Een overleg waar elke deelnemers gevraagd wordt voorbij de benauwde belangen denken, echte alternatieve te onderzoeken, en bereidheid te tonen verharde stellingen te verlaten. Ik heb Van Hoorne die geste zien doen in de media, ik heb de vereniging  deze mogelijkheid aangegeven, en ik weet dat de wethouder ook een beter optimum wil.

De PvdA staat nu negatief tegenover dit plan, en realiseert zich dat zij ingevolge zo’n overleg over reële alterenatieven ook een forse stap zou moeten zetten, aangezien we dan zouden meegaan in de redenering dat een vorm van gebiedsontwikkeling op deze plek wenselijk zou kunnen zijn, zij het dat volume en impact dan nog niet vaststaan. Het huidige plan kent een te groot oppervlakte aan bebouwing, en sluit onvoldoende aan op de Binnenweg. Kleinere bebouwing,beter passend in het bestemmingsplan, en meer aansluitend  op de Binnenweg zou één van de zoekrichtingen zijn.

Maar belangrijker in deze fase is nu geen principe uitspraak te doen over de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek, maar eerst zo’n lokale driehoeksconferentie te organiseren als ultimum remedium. Daartoe roept de PvdA op, en is zij benieuwd naar de mening van Van Hoorne, de vereniging en de wethouder, en natuurlijke de Raad zelf.

Zie ook motie enquete bewonerspanel VOMAR