Begrotingsdebat 2013: “Bruggen slaan in Heemstede”
Voorzitter,
Schuivende panelen
De panelen verschuiven. En ze schuiven van polarisatie naar verbinding, van apart naar samen, van ieder voor zich naar solidariteit met je naasten. Van misgunnen naar gunnen. En van crisis naar opbouw. Kijk maar naar de keuze van Amerika voor Obama, kijk maar hoe PvdA en VVD nationaal bruggen slaan, en kijk maar ons overleg met maatschappelijke organisaties. Het is deze beweging, die ons corrigeert, inspireert en concreet leidt naar het verhaal dat de PvdA nú wil vertellen: Sterker en socialer uit de crisis, door stevig te bezuinigen én tegelijkertijd deze rekening eerlijk te verdelen. Lokaal vertaalt zich dit naar de vragen:
- Welke maatschappelijke verbinding moeten we in Heemstede leggen, nu en straks?
- En wat vraagt dat van Raad en college?
Maatschappelijk verbinden ……Nu!
Gemeenten staan midden in de maatschappij. Hier gelden geen loze nota’s en woorden, hier geldt oprecht ‘eerst luisteren, dan doen”! Daarom stelt PvdA tevreden vast dat het college onze oproep ‘neem tijd, komt raad’ serieus oppakt, en actief in gesprek gegaan is met maatschappelijke organisaties, waarvoor een bezuiniging dreigt. En wat blijkt: we moeten trots zijn op hen, ze beschikken over veel creativiteit, gedreven-heid en pragmatiek en komen met alternatieve voorstellen en/of trekken zelf de broekriem aan. Nu zijn college en Raad aan zet om daadwerkelijk verbinding te leggen. Om te zorgen dat voorzieningen overeind blijven, en niet worden afgebroken. Het college houdt zich natuurlijk aan de motie ‘beperkte OZB’ stijging, door een krappe meerderheid gesteund. Daarom wil de PvdA het college een handje helpen, en wel op de volgende terreinen:
Bibliotheek
De Bieb heeft ons overtuigd. Zij heeft bij uitstek een lokale functie van educatie en ontmoeting. Qua ruimte voldoet ze aan de norm, 34% van de inwoners is lid, meer dan gemiddeld. Een bezuiniging van €100.000.- drijft hen naar een bieb van 600.m2, een afname van de collectie boeken met ruim 60%, met louter boeken voor jeugd 0-12 jaar en senioren. En naar een substantiële daling van het aantal lidmaatschappen. Dit mag en kan niet gebeuren. Daarom kiest PvdA voor behoud van de Bieb voor 2-3 jaar op de begane grond, een beetje opknappen, en verhuur bovenverdieping aan externe partijen. Daarna herhuisvesting in voorm. Postkantoor, met een transparant arrangement met de eigenaar Van Hoorne, aangezien deze ontwikkelaar nog meer belangen heeft in ons dorp.
Kinderboerderij
De kinderboerderij is bij uitstek een ontmoeting- en ontspanningsplek voor velen, en biedt kans op stage- en vrijwilligerswerk . Verder biedt zij leerlingen van de School voor praktische Vorming een plek en dagbesteding aan andere verstandelijke gehandicapten. Het werk op de kinderboerderij draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde en zelfrespect. Maar is ook educatief op groen en landbouw, een ervaring die door verstedelijking snel vergeten wordt. Alom reden, waarom we deze bezuiniging niet moeten doorzetten.
Peuterspeelzalen
De gezamenlijke besturen voldoen creatief aan het verzoek van de wethouder voor een plan om € 125.000 te bezuinigen. De ongemotiveerde 50.000 euro extra draait deze voorziening de nek om en tart onze imago van behoorlijk bestuur, en dat wil het college ook niet. Geef hen de tijd om in te groeien bij de diverse scholen, met wie ze al goed contact hebben, en bekijk pas na 2016 opnieuw de financiering. Nu dus niet.
WOH
De ouderen van Heemstede maken een groot deel uit van onze samenleving . De dienstverlening door WOH is voor hen van groot belang. De veerkracht van WOH is gediend bij het overeind houden van de huidige groep van 100 vrijwilligers, ondersteund door een professional, (HBO niveau) die ter plekke het hart vormt voor de vrijwilligersorganisatie en staat voor beleid en identiteit. Directietaken worden dan door CASCA uitgevoerd, als eerste stap in verdere samenwerking. Hulde voor WOH dat zij een forse bezuiniging van 35.000 euro op zich nemen, de rest niet doen.
Trots op andere maatschappelijke instellingen!
De PvdA is trots op flexibiliteit, incasseringsvermogen en professionaliteit , waarmee deze en andere maatschappelijk (onderwijs) instellingen inspelen op de komende bezuinigingen. Onderwijs, CASCA, en bovenal de Stichting Podiumprogrammering, die een creatief voorstel doet voor efficiency in programmering en verkoop, toepassing van het profijtbeginsel, en een verschuiving van het Oude Slot naar de Oude Kerk. Dit laatste past in het consistent pleidooi van de PvdA voor opwaardering van (activiteiten op) het Wilhelminaplein. Hiermee is SPH tot het uiterste gegaan (vraag : wil het college toezeggen SPH voor de komende jaren financiële rust te geven?)
Maatschappelijk verbinden nu…..en ook voor straks!
Nu lijkt de aandacht uit te gaan naar de crisis, terwijl het college ook vooruit moet kijken. Van crisis naar opbouw. En dat doet ze ook, zo is de PvdA aangenaam getroffen door de kwaliteit van een toekomstbesteding WMO beleid, en ventileert het college prima intenties op Onderwijs en Jeugd (Vraag: welke kansen en belemmeringen ziet het college in het nieuwe regeerakkoord voor deze beide terreinen). Op de woningmarkt zet zij haar sociaal liberaal beleid voort, zie onder meer het gemengd bouwen in de Slottuin (vraag: welke acties onderneemt het college om het draagvlak voor deze nieuwbouw in de Indische buurt te vergroten). Nationaal proberen PvdA en VVD de woningmarkt weer in beweging te krijgen, op lokaal terrein zou dat ook kunnen met een slimme startersregeling, heel gewoon in Kennermerland. Voorbij de twijfel ziet de PvdA wel nieuwe mogelijkheden, bijv. door samenwerking met de Vereniging Eigen huis en de lokale woningbouwstichtingen. Wellicht willen zij meedenken over financiering, te koppelen aan door hen te verkopen huurwoningen met een passende prijs voor starters. (vraag: wil het college actief bevorderen dat de woningbouwcorporaties meedenken en meedoen aan het opzetten van een dergelijke startersregeling).
En als we een brug willen slaan naar de toekomst, kan dat niet zonder inzet op het thema Duurzaamheid.. Een goed voorbeeld van interactieve beleidsvoering. Inmiddels ligt er – voorbij de hoeveelheid papier en concepten – een heus actieprogramma, dat uiteindelijk steun verdient. Bij Kadernota wilde de PvdA de wethouder al helpen door geld vrij te spelen, alleen werd dat ons beiden niet gegund. Vandaar dat de PvdA opnieuw pleit voor een financiële impuls van drie jaar, bijvoorbeeld te financieren uit de inverdieneffecten van introductie ligplaatsgelden en beëindiging subsidies De Branding.
Raad en college aan zet!
Bruggen slaan is één ….erover heenlopen is twee. Lokaal geldt die opgave ook. De PvdA roept het college en Raad op om niet alleen te luisteren naar onze organisaties, maar hen ook te hóren, door:
- de benodigde middelen vrij te spelen via een beperkte verhoging van de OZB met 2.5%, en aanvullende financiering via introductie van parttime wethouders vanaf 2014;
- aandacht te besteden aan gezamenlijke communicatie van gemeente én maatschappelijke organisaties aan onze burgers over de toekomst van onze voorzieningen.
- de huidige dialoog te waarderen en te consolideren, in een jaarlijks debat over de “Staat van Heemstede”, van crisis naar opbouw! (vraag : kan Raad en college meegaan in deze drieslag?)
Overigens, goed voorbeeld doet goed volgen. Als wij in deze barre tijden ons beter willen verbinden met onze lokale samenleving, dan moet de Raad dat ook onderling doen. Dat betekent (en als oppositiepartij weten we dat maar al te goed) dat partijen – meer dan voorheen – elkaar moeten kunnen vinden, in bewering en motivering, in elkaar overtuigen, in nauwe, pro-actieve samenwerking met begrip voor elkaars politieke positie. Ja, gewoon door elkaar meer te gunnen. Het pardoes afserveren van goed voorbereide initiatieven van D66 (welstand) en PvdA (startersregeling) past daar niet bij. (vraag: is de Raad bereid – voorbij vergadertechniek – nog eens kritisch te reflecteren op de onderlinge omgang en effectiviteit).
Als college en Raad deze zet wagen, dan blaken we van bestuurskracht. Maar volgens het nieuwe kabinet zijn we te klein (Vraag: vindt het college dat ook?). Te klein voor de forse taken, die straks gedecentraliseerd worden (vraag: op welke wijze bereidt het college zich voor op de decentralisatie van de Jeugdzorg en delen AWBZ?).
Voorzitter!
Ons verhaal nu is het verhaal van de maatschappelijke verbinding, nu en straks, met maatschappelijke organisaties en burgers, en tussen Raad en college. Die maatschappelijke verbinding geeft inspiratie en slagkracht om de noodzakelijke bezuinigingen STERK en SOCIAAL te incasseren, en vervolgens te werken aan verdere opbouw van ons dorp. In zoverre gaat het niet alleen om “financieel duurzaam begroten”, maar ook om “maatschappelijk duurzaam verbinden”. Dat is het verhaal, dat de PvdA vertelt …..en hopelijk door de Raad en college gehoord wordt.