14 december 2017

Heemstede…verbonden en veerkrachtig? Algemene beschouwing begroting 2018.

Voorzitter,

De PvdA pleit voor een verbonden samenleving. Tussen oude en nieuwe bewoners, tussen jong en oud, tussen arm en rijk, tussen meerderheid en minderheid. Maar die verbondenheid lijkt onder druk komen te staan. Zo heeft onze heerlijkheid Heemstede  het afgelopen jaar enige onhebbelijkheden gekend: bij een college-wisseling richting de VOMAR-coalitie, bij Alverna, bij huisvesting van statushouders,  en bij enkele burgerparticipatie trajecten. De gemeente is meestal partij hierin, maar tegelijk ook hoeder van die verbondenheid. Een bestuurlijke spanning, waarmee we beter moeten omgaan. Bijvoorbeeld,

  • door bij conflicten, zoals Alverna, naast een consistente lijn in optreden, ook persoonlijke verbondenheid, contact en begrip te organiseren tussen bewonersgroepen, die tegenover elkaar staan. (Vraag 1: erkent de raad en het college het belang van verbondenheid, en hoe gaat het college de animositeit tussen bewonersgroepen bij Alverna verzachten?).
  • door burgerinitiatieven, die verbondenheid stimuleren, te blijven faciliteren, en in de opstart te financieren. Een potje smeerolie van 25.000 euro is mooi, maar dan moet de gemeente daarover wel transparant zijn. Ondersteund door een motie heeft de PvdA de volgende (vraag 2: is het college genegen hieraan wel ruchtbaarheid te geven en wanneer kunnen we evalueren of deze smeerolie ook werkt?) .
  • door duidelijke afspraken vooraf te maken over wat bewoners in een participatietraject nu wél en niet kunnen beïnvloeden. Ook een punt uit het coalitie akkoord. Met de Reggelaan en het Havenlab leren we onze lessen. De PvdA vindt het verstandig als de raadswerkgroep Participatie een praktisch beoordelingskader maakt, en intussen een adviesrol vervult bij op te starten trajecten. Namens de raadswerkgroep zal D66 daarover een motie indienen (vraag 3: hoe staan college en raad tegenover zo’n begeleidende rol van de raadswerkgroep).
  • Door integratie van oude en nieuwe bewoners te bevorderen. Heemstede verbindt zich aan de taakstelling statushouders, maar kan gelet op haar welstand best meer doen. Maar dan wel met meer aandacht voor de groep bewoners, die zich daardoor in de knel voelen komen, op huisvesting, werk en welzijn. (vraag 4: Wil het college overwegen meer aan opvang te doen dan de taakstelling? Wil het college alsnog de toegezegde ‘integratie-avond’ organiseren? En kan het college meer energie steken om de groep bijstandgerechtigden naar werk te begeleiden, en perspectief te geven op sociale huisvesting van iedereen?) .

Voorzitter,

De nieuwe coalitie wil duurzaam, daadkrachtig en dienstbaar zijn. Kortom veerkrachtig. Maar schept deze begroting 2017 daarvoor ook voldoende condities? Een paar vragen :

Op dienstverlening. Onze gemeente oogst alom waardering voor de kwaliteit van de dienstverlening. In alle lijstjes scoren we hoog.  Twee aandachtspunten:

  • de bestendigheid van onze ICT. Het college investeert fors in een zaakgericht systeem, dat onze dienstverlening nog effectiever en efficiënter kan maken. (vraag 5: welke kwantitatieve baten levert dit op, en kan daaruit niet een deel van beoogde extra personele capaciteit – nu geraamd op 150.000 euro – gefinancieerd worden?).
  • De staat van de straat: zeker voor een vergrijzende gemeente dient ons straatwerk optimaal te zijn, Achterstallig onderhoud leidt soms tot ongevallen, en daarmee tot sociale kosten (vraag 6: hoe beoordeelt het college de staat van de straat, en is een Plan van Aanpak niet raadzaam?)

Op duurzaamheid. In de commissie hebben wij onze teleurstelling geuit over de geringe ambitie  – inhoudelijk en financieel – in de duurzaamheidsnota, waarop de wethouder schielijk toezegde bij het uitvoeringsprogramma het been bij te trekken. Inmiddels is 26 oktober de Nationale Klimaattop 2016  gehouden, met een waterval van interessante lokale  initiatieven. Bovendien geeft de financiële status van Heemstede nu meer lucht. PvdA steunt daarom het amendement van GL om het college tot meer actie te bewegen (vraag 7:  kent en wat doet het college met  de uitkomsten van de Klimaattop?)

Op daadkracht. Natuurlijk kost het tijd voor de coalitie om op stoom te komen, hoewel met VOMAR dat geen probleem geeft. Er rest nog anderhalf jaar voor een memorabele voetafdruk, dus laten we het college daarmee helpen, en wel op de volgende terreinen:

  • Openbaar Vervoer, waarvan – het is vaak gezegd – het aanbod verschraalt. Vandaar (vraag 8: wanneer kan de Raad de uitvoering van de motie “Mobiliteit voor iedereen in Heemstede “, toegezegd voor medio 2016, tegemoet zien”). Daarentegen is de fietsenstalling bij het station een doorslaand succes. Hoe vreemd is dan het begrotingsvoorstel om vooruitlopend op de evaluatie m.i.v. 2018 het bijdrage van 38.000 euro alvast te beëindigen. (vraag 9: wil het college alsnog meerjarig hieraan bijdragen?). De PvdA heeft hiertoe een amendement
  • Manpadslaan: het college heeft een voorstel voor een nieuw, wel kostbaar Plan van Aanpak, gericht op besluitvorming medio volgend jaar. Wij gunnen het college deze herstart, maar maken ons zorgen of dit tot nieuwe inzichten en oplossingen gaat leiden. Goed om de Raad pro-actief te betrekken, maar nog beter is het particpatietraject zo in te richten dat bewoners en bezitters echt verbonden zijn en draagvlak georganiseerd wordt, voor welke optie dan ook.
  • Havenlab: nu de schoonheid van het ontwerp overgaat naar de hardheid van de besluitvorming voor dit ‘Hart van Heemstede’, horen raad en college bijtijds een financieel kader af te geven, en tenminste  een startbudget voor de noodzakelijke voorbereidingskosten in 2017 . Hiertoe dienen wij een amendement in (vraag 10: is het college bereid om nu al een stevig startbudget  vrij te geven als eerste bijdrage aan financiering Havenlab?)
  • Sociale woningbouw: PvdA steunt de college ambitie, en ziet dat vergelijkbare gemeenten, zoals Bloemendaal, evenzeer het licht hebben gezien. Wij hopen de plannen voor de Slottuin spoedig te ontvangen, en steunen het raadsinitiatief om raadsbreed en grensverleggend te spreken over de verstikkende dilemma’s tussen behoud van groene gebieden en investering in woningbouw, en tussen dorpse laagbouw en klein stedelijke hoogbouw. Eerst goed doorpraten, dan ook doorpakken.

Tot slot de begroting, die – na stevige bezuinigingen – perspectief biedt (uitgezonderd de VOMAR-plannen) en sluitend is.  Dank daarvoor. Maar ook een goed moment om  terug te kijken of de bezuinigingen zonder kaalslag gepaard zijn gegaan. Eerst die evaluatie, dan pas bezuinigingen terugdraaien, zoals het college met haar personele capaciteit  nu doet (vraag 11: is het college bereid de gevolgen van de bezuinigingen eerst te evalueren, en tot die tijd te wachten met het terugdraaien van de 150.000 euro bedrijfsvoering? ).  De PvdA heeft hiertoe een amendement in voorbereiding.

Voorzitter,

Ter afsluiting, in de  hoop dat ons beeld van de verbondenheid in Heemstede stof voor discussie geeft, én in de wetenschap dat het college sowieso uitgebreid ingaat op onze vragen over de werkelijke veerkracht op een aantal punten, dank ik het college en de raad voor haar luisterend vermogen, en zie ik uit naar een luisterrijk debat.