Kadernota 2014
Financieel gezien bevindt Nederland zich in zwaar weer. Het kabinet heeft het nu over 6 miljard aan bezuinigingen. In de huidige kadernota gaan we nog uit van 4,3 miljard, met voor Heemstede een te verwachten tekort over 2014 van 2 ton. Een vraag aan de wethouder, kunnen we er nu van uitgaan dat de nu sluitende begroting over 2014 met een extra tekort van ongeveer honderdduizend euro te maken krijgt? Hoe gaan wij dat tekort dekken?
Met opzet begin ik over het komend jaar 2014. Want in de vorige vergadering van de commissie Middelen (en in de te verwachten motie van een aantal partijen) lijkt het wel of we de agenda voor vanavond, en dat is kaders stellen voor 2014! geheel uit het oog verliezen.
We moeten geenszins onze ogen sluiten voor de stand van de meerjarenbegroting, met de daarin te verwachten tekorten, oplopend van 1,6 miljoen in 2015 tot ruim 2 miljoen euro in 2017. Maar die tekorten zijn grotendeels op aannames gebaseerd. We weten dat de zogeheten decentralisaties, het overdragen van taken in het sociale domein (jeugd, wmo/awbz, participatie) met een korting tot soms wel 40 % worden overgeheveld naar de gemeenten. Hierdoor zal ook de kwaliteit van de uitvoering van de nieuwe taken hoe dan ook onder druk komen te staan. En als PvdA Heemstede zullen wij de komende jaren extra alert zijn dat de kwetsbare groepen in Heemstede hierdoor niet in de verdrukking komen.
De PvdA ziet dan ook graag dat het college ten behoeve van de begrotingsbehandeling in november scenario’s aanbiedt voor mogelijke bezuinigingen, en wel op een zelfde wijze zoals vorig jaar is gebeurd. De heer van Zon van D66 maakte zich in de commissie zorgen dat wij door het vormen van een nieuwe coalitie volgend jaar te laat zouden zijn met bezuinigingsmaatregelen voor 2015 en verder. De PvdA ziet dat probleem absoluut niet, want wij hebben vorig jaar zelfs zonder kadernota uiterst succesvolle begrotingsbehandelingen gevoerd met een afgewogen pakket aan bezuinigingsmaatregelen ten gevolge. En daar plukken wij nu de vruchten van, en ook daarom is de jaarschijf 2014 sluitend. Waarom waren we hiertoe vorig jaar in staat? Omdat de noodzaak ons dwong over partijgrenzen heen te kijken en we met respect voor ieders achtergrond de benodigde maatregelen konden nemen.
De PvdA is faliekant tegen het op voorhand uitsluiten van bepaalde oplossingsrichtingen, zoals de op pagina 21 door het college voorgestelde oplossingsrichting om de onbenutte belastingcapaciteit (ozb) aan te wenden.
We vragen het college juist alle genoemde oplossingsrichtingen verder uit werken in scenario’s en ook verder te zoeken naar andere mogelijkheden, zodat we in november dit jaar een realistisch gesprek kunnen voeren met elkaar. Want hoe je het wendt of keert, de raadsverkiezingen en de uitslag daarvan zullen altijd van invloed zijn op de maatregelen die een meerjarenbegroting betreffen. of willen de coalitiepartijen bij voorbaat al van kiezersbedrog worden beschuldigd?
Dat brengt mij op het gevraagde besluitpunt, gezamenlijk een visie ontwikkelen met betrekking tot de veranderende overheid. De overheid is al aan het veranderen. Mede gedwongen door bezuinigingen trekt de overheid zich terug en omdat we te ver waren doorgeslagen in het overnemen van verantwoordelijkheden van burgers. Het is van belang dat de term burgerschap weer meer inhoud krijgt en dat door mensen te betrekken, men zich ook weer betrokken voelt bij elkaar en bij de politiek. En dat er weer vertrouwen ontstaat in de overheid. Want zoals de heer Albers van de VVD het zo treffend zei tijdens de vorige commissievergadering, De overheid, dat zijn wij!
De kwaliteit van besluitvorming zal altijd beter zijn als betrokken partijen hun inbreng hebben kunnen leveren. En liefst zo vroegtijdig mogelijk in het proces. We hebben nu meegemaakt dat een op het oog simpele verordening ‘openbaar water’, de bootjesvergunning, in een lang ontwikkelingstraject verzeild raakte. Hadden bewoners en andere betrokken al eerder aan tafel gezeten bij de overheid, lees de portefeuillehouder en ambtenaren van de gemeente Heemstede of als wij raadsleden hen in een eerder stadium hadden geraagdpleegd, dan was er sneller een versie ontstaan die op draagvlak kon rekenen en inhoudelijk er een goede kwaliteit zou zijn gewaarborgd.
Het gevraagde besluit om een discussie te voeren zoals voorgesteld over de veranderende rol van de overheid, wordt niet door de PvdA gesteund. De ambtelijke organisatie is al druk doende om de andere rol zich eigen te maken. De rijksregelgeving dwingt ons om de burger meer centraal te zetten en zijn eigen kracht te laten benutten. Wij vinden dat we onze tijd en energie beter kunnen besteden om in deze tijden van financieel zwaar een leefbaar, sociaal en veilig Heemstede te behouden met aandacht voor de zwakkeren.
Wat wij zeker van belang vinden is dat wij als raad niet vastplakken aan het pluche en in voor de burger onbegrijpelijke procedures en discussies verzeild raken. Maar dat wij gaan praten met betrokkenen en hen letterlijk en figuurlijk laten participeren. Op deze manier kunnen wij onze democratische rol als gekozen raad beter vervullen, in samenspel met burgers en instellingen, en hierdoor mede vorm geven aan een participatiemaatschappij. Een samenleving waarin iedereen mee doet en of in staat gesteld wordt om mee te doen. Daarover praten wij graag met u.
De PvdA Heemstede zal altijd oog en oor hebben voor die mensen in de maatschappij die niet in staat zijn te participeren oftewel die groep van kwetsbare Heemstedenaren, nu en in de toekomst, die onze zorg en aandacht verdienen juist met het oog op alle komende bezuinigingen. En daarom is het des te belangrijker dat de bezuinigings- en andere maatregelen afgewogen tot stand komen, juist om die groep te beschermen. Dit is ook de reden om niet in te stemmen met variant 2 inz de rioolinvesteringen en om het amendement over het riool om variant 3 door te voeren samen met VVD en GL en HBB in te dienen.
Tot slot: Wij vragen dus het college om de voorgestelde oplossingsrichtingen verder uit te werken en met aanvullende maatregelen te komen zodat we in november een realistisch gesprek aangaan met elkaar. De PvdA dient hiervoor de volgende motie in: