PvdA Heemstede in de wijk (2)

24 februari 2022

Zaterdag 19 februari ging de PvdA voor de tweede week op rij de wijk in, naar de mensen toe.  Goede gesprekken werden gevoerd met de bewoners van de Thorbeckelaan en omgeving (Staatsliedenbuurt) en bewoners van de Bomenbuurt. De meeste bewoners waarderen het dat we langskwamen om te horen wat er speelt in de buurt.

Sam Meerhoff (nummer twee op onze kandidatenlijst) is zelf bewoner van de Bomenbuurt en deze actie diende als aankondiging van zijn kandidaatstelling. De gesprekken aan de deur gingen vooral over de vraag hoe Heemstede in de toekomst een fijn dorp kan blijven voor iedereen: het woningtekort, de drukte op de Binnenweg en de verduurzaming van sociale huurwoningen waren de belangrijkste onderwerpen van gesprek.

En in de Staatsliedenbuurt hoorden we klachten over gebrekkig onderhoud en tocht van de woningen. Bewoners maken zich zorgen over de stijgende energieprijzen en zouden graag zien dat de woningen beter geïsoleerd worden door de woningcorporatie. Sommigen zijn zelf al actief met verbetering van de isolatie of denken na over zonnepanelen. Veel bewoners noemden de energiebesparingsbox die ze van de gemeente kregen. Eén bewoonster vertelde enthousiast dat haar zoon opgeleid werd tot energiecoach. Anderen wisten niet waar te beginnen,  gaven aan dat niet alle materialen geschikt waren voor hun type woning en kenden ook het Duurzaam Bouwloket Heemstede (nog) niet. (https://www.duurzaambouwloket.nl/gemeente/Heemstede).Veel mensen zouden blij zijn als de woningcorporatie op korte termijn aan een collectieve verduurzaming van de woningen zou beginnen. Ook de verkeerveiligheid bleek een probleem door een combinatie van hardrijders, foutparkeerders, ongelukkige wegindeling en slechte handhaving.

Daarnaast kregen we terug dat het onderling contact tussen de bewoners de laatste jaren verminderd is. Door de regelmatige verhuizingen, nieuwe buren met een migratieachtergrond en doordat mensen zich steeds meer terugtrekken achter hoge schuttingen, wordt er niet makkelijk meer een praatje gemaakt met de buurman of buurvrouw. Een aantal bewoners sprak met lof over de inzet van de mensen van Casca (tegenwoordig Wij Heemstede), die proberen het contact in de buurt te verbeteren en mensen bij dichter elkaar te brengen. En zelf deed de buurtbewoonster ook haar best om een steentje bij te dragen, want ze zou straks pannenkoeken bakken en een stapeltje langsbrengen bij het Syrische gezin een paar deuren verder.

Celmo Vidal Queta (nummer drie op onze kandidatenlijst) schrok van de verhalen over armoede en de kloof tussen de inwoners die steeds groter wordt. Hij vraagt zich af of iedereen wel voldoende weet over de hulp die de gemeente biedt aan mensen met een laag inkomen en was ontroerd door de verhalen van een gezin, dat regelmatig kookt voor de buren die het extra nodig hebben. Samen sterk en sociaal, dat is mensenwerk en waar iedereen een bijdrage aan kan leveren voor een prettige onderlinge leefbaarheid in het dorp.

Komend weekend gaat de PvdA naar de Provinciënbuurt, de Geleerdenwijk en/of de Rivierenbuurt.