PvdA houdt vinger aan de pols bijzondere bijstand
In de commissie Samenleving van 12 januari 2016 is gevraagd om het aantal aanvragen bijzondere bijstand in 2015 en het percentage toekenningen en afwijzingen. Ook is gevraagd bij de afwijzingen aan te geven wat (gecategoriseerd) de reden is van afwijzing.
Antwoord: In 2015 zijn in Heemstede 386 aanvragen gedaan voor bijzondere bijstand (inclusief individuele inkomenstoeslag).Hiervan zijn 318 aanvragen toegekend (83%), 47 aanvragen afgewezen (12%), 13 aanvragen ingetrokken door de klant (3%) en 8 aanvragen buiten behandeling gesteld omdat niet tijdig de benodigde informatie is verstrekt (2%).
Zonder dossieronderzoek is het niet mogelijk om de exacte reden van afwijzing aan te geven. In het algemeen kan gesteld worden dat bijzondere bijstand meestal wordt afgewezen op het hebben van een te hoog inkomen of vermogen of omdat het kosten betreffen die niet voor de verlening van bijzondere bijstand in aanmerking komen.
Naast de aanvragen bijzondere bijstand is ook gekeken naar de aanvragen minimabeleid in 2015. Alle klanten die op 1 januari 2015 een uitkering voor levensonderhoud ontvingen hebben automatisch een toekenning gekregen voor het minimabeleid in 2015. Zij declareren dan de gemaakte kosten middels een declaratieformulier. Klanten die in 2015 in de uitkering zijn gekomen krijgen een dergelijke toekenning tegelijk met de toekenning voor de uitkering voor levensonderhoud. Deze mensen hoeven dus geen aparte aanvraag in te dienen.
Alleen voor de computerregeling moet nog apart een aanvraag worden ingediend. Inwoners van Heemstede met een minimuminkomen die geen uitkering van de gemeente ontvangen kunnen het minimabeleid aanvragen.
In 2015 zijn in totaal 100 aanvragen gedaan voor minimabeleid.Hiervan zijn er 83 toegekend (83%), 13 afgewezen (13%), 3 ingetrokken door de klant (3%) en 1 buiten behandeling gesteld omdat niet tijdig de benodigde gegevens zijn verstrekt (1%). Ook hier is het niet mogelijk om zonder aanvullend dossieronderzoek de exacte reden van afwijzing aan te geven. Bij minimabeleid is echter meestal de hoogte van het inkomen of het vermogen de
reden van afwijzing.
Als u naar aanleiding van het bovenstaande vermoed dat u ook in aanmerking zou kunnen komen voor bijzondere bijstand of andere regelingen van de gemeente raad ik u aan om contact op te nemen met de afdeling sociale zaken. Mocht u van mening zijn dat uw aanvraag ten onrechte is afgewezen dan horen wij dit graag en zouden wij aan de hand van dit specifieke geval voorstellen kunnen doen om de bereikbaarheid van het minimabeleid te verbeteren.
We houden de vinger aan de pols!